Статистичний аналіз прислів’їв і приказок: показник асоціації mutual information (на матеріалі Українського національного лінгвістичного корпусу). - Sytar, H. (Лінгвістичні студії, 2018)
Стаття продовжує цикл публікацій, присвячених статистичному аналізу фразеологічних і фразеологізованих одиниць української мови. У ній з’ясовано ступінь невипадковості поєднання компонентів у складі українських прислів’їв і приказок за допомогою обчислення показника асоціації mutual information (МІ). Отримані результати обчислень для 53 прислів’їв і приказок, виконаних за даними Українського національного лінгвістичного корпусу, доводять, що всі проаналізовані одиниці мають високий ступінь невипадковості поєднання словоформ (МІ перебуває в діапазоні від 24,5 до 95,27), що є кількісним підтвердженням стійкості їхнього звʼязку. Зафіксовано статистично вірогідний зв’язок між кількістю компонентів прислів’я або приказки і величиною показника асоціації МІ. Наведені результати загалом узгоджуються із статистичними даними, отриманими на попередніх етапах дослідження для інших типів фразеологічних одиниць – лексичних і синтаксичних фразеологізмів.