Аксіофраземна прагматика: репрезентація кодів культури в ціннісній картині світу (на матеріалі української, російської, англійської та німецької мов). - Krasnobaieva-Chorna, Zh. (Лінгвістичні студії, 2018)
У статті визначено роль асоціативів у презентації цінностей в англійській, німецькій, українській і російській фраземіці з проекцією на соматичний, біоморфний, природний, колоративний, квантитативний, гастрономічний коди культури й окреслено специфіку функціонування компонентів фраземи – соматизмів, зоосемізмів, фітокомпонентів, колоративів, числових компонентів, метеокомпонентів тощо – на фраземному рівні ціннісної картини світу. Фраземи з асоціативами в аксіофраземній прагматиці визначувані емоційно- експресивною й оцінною функціями, сприяють формуванню негативного або позитивного образу певного об’єкта.