Дериватологійна концепція професора П. І. Білоусенка - Ґрещук , Василь; Ґрещук , Валентина (Лінгвістичні студії, 2023)
У статті розглянуто дериватологійну концепцію історичного розвитку мови. Встановлено її засадничі положення – історизм та системність. Системоутворювальною одиницею у дослідженнях еволюції словотвірної системи залишається словотвірний тип, але методика опису емпірійного матеріялу зміщується на дериваційний формант як маркер лексико-словотвірних значень. З’ясовано дериватологійні інновації ученого щодо співвідношення етимологійного та словотвірного аналізів одиниць в історичному словотворі, множинності мотивацій в історичному словотворенні, чинника діалектної диференціації мови за історичного підходу до творення нових слів.