Граматичні засоби вираження модальності в текстах поінформованої згоди на стоматологічне лікування - Вікторія, Костенко; Олена, Бєляєва; Ірина, Сологор (Лінгвістичні студії, 2020)
Розглянуто граматичні засоби вираження модальності у текстах форм поінформованої згоди на стоматологічне лікування. Жанрова специфіка таких документів визначає дійсний спосіб, теперішній та майбутній граматичні часи основними виразниками реальних та потенційно реальних модальних значень. Відношення висловлювання до дійсності збігається з відношенням суб’єкта мовлення до змісту висловлювання, тому актуалізація модальності об’єктивної реальності не потребує експліцитних засобів вираження. У межах одного висловлювання також можуть нашаровуватися різні типи модальності, що зумовлено поліаспектністю референтної ситуації отримання поінформованої згоди.