Модальна характеристика мовленнєвого типу «роздум». - Shtylenko, Olena (Лінгвістичні студії, 2018)
Статтю присвячено розгляду модальної характеристики одного з мовних типів – «роздум». У статті обґрунтовується можливість проводити поділ мовних типів, ґрунтуючись на модальній характеристиці пропозиції. При цьому, у науковому тексті можна враховувати тільки два типи мовлення – опис і роздум, – оскільки розповідь в основному пов’язана з біографічними фактами, ходом особистих експериментів, відомостями з історії науки тощо. До того ж опис і розповідь можна розуміти як єдиний феномен із синхронічною та діахронічною віднесеністю до зображеної дійсності відповідно. При такому підході можна вважати, що роздум завжди модально забарвлений, а опис модально нейтральний, тобто роздум являє собою сильний маркований член опозиції, а опис – слабкий немаркований. У статті також відзначається можливість використовувати розглянутий матеріал при навчанні іноземців нерідної мови.