Дослідження живого мовлення. Рец. на монографію: Космеда Тетяна. Лингвокалейдоскоп: процессы живой речи (на материале русского и украинского языков). – Саарбрюккен: Lambеrt Academic Publishing RU 2017. – 308 с. - Zahnitko, A. (Лінгвістичні студії, 2018)
Монографія сучасного славіста Тетяни Космеди є актуальним дослідженням процесів, які відбуваються в живому мовленні, що проектовано на особливості функціонування російської та української мов. Монографія виконана у функційно-комунікативному й когнітивно-синергетичному вимірах. Аналіз узусно маркованих та оказіонально мотивованих процесів у досліджуваних мовах, як засвідчує авторка, мають спільні та відмінні тенденції, що зумовлено системою чинників різного статусу – естра- й іинтралінгвальних. Образне найменування монографії досить влучно відбиває її побудову й концепцію: авторка намагалася описати активні мовні процеси, які «калейдоскопічно» відображають мовну дійсність, але «намальовані картинки» витворюють певну цілісність і системність, що підтверджувано функційно-коммунікативним навантаженням таких процесів.