Німецький етноунікальний концепт Kummerspeck та його смислові кореляти. - Mizin, K. (Лінгвістичні студії, 2018)
Статтю присвячено встановленню змісту, передусім культуроспецифічного, лакунарної німецької лексеми Kummerspeck на основі німецько-українського перекладацького аналізу зразків публіцистичного дискурсу для визначення специфічних та унікальних смислів німецького лінгвокультурного концепту KUMMERSPECK. У такий спосіб виявлено, що в українській мові не лише не існує однослівного еквівалента німецької композити Kummerspeck, але й описово це слово перекладається чи не кожен раз по-різному, зберігаючи у більшості випадків домінувальне семантичне ядро – компоненти “ожиріння” та “переїдання”. Установлено, що найближчим смисловим корелятом до актуального нині через проблему ожиріння німецької нації концепту KUMMERSPECK є концепт FRUSTFRESSEN, який має обмежену сферу функціонування.