Прийменникова парадигмальність: семантика та позиційність - Zahnitko, Anatolii (Лінгвістичні студії, 2023)
Скваліфікована специфіка геометричного, топологічного, функційного, когнітивного та психолінгвістичного підходів до категорійного кваліфікації прийменника та прийменниковості, в межах якої схарактеризовані морфологія та синтаксис прийменника, з’ясовано синтаксемотвірні інтенції прийменникових одиниць, а також потрактована дефініція функційно-семантичного поля прийменника. Психолінгвістичний підхід розглядається із застосуванням понять фону й фігури та встановленням алгоритму упізнавання й діагностування останньої та її руху в межах фону, що є підґрунтям для тлумачення та лексикографування прийменника через асоціативне поле. Генетично первинний та ієрархічно вершинний статус просторовості актуалізує відповідні лінії переміщень субстанцій у ньому та утворення метафоричних і метонімічних моделей прийменника загалом і прийменника на зокрема як визначальних для внутрішньокатегорійного зміщування, заповнення яких визначає силові поля граматизації постприйменникових компонентів і формування прийменникового еквівалента. Розлога семантична структура прийменника на, домінування в ній субстанційно просторових сем відбиває антропоцентровий статус аналізованого прийменника, його належність до субстанційних величин. Первинна граматизація приприйменникових іменників є змінною величиною та розгортається через актуалізацію певних ліній напряму (вгору, вниз і под.), орієнтовану на деталізацію наближення, віддалення, поглиблення та ін. Істотним постає розгляд семантичної цілісності та семантичної перервності прийменника на з визначенням його ядрової площини (просторова семантика), наближених до неї (об’єктного значення з охопленням різноманітних семантичних ролей) та повністю віддалених (причинового, означально-обставинного та ін. значень) множин. Ґрунтовно схарактеризований сучасний лексикографічний стан тлумачення прийменника на та з’ясовані його можливості у продукуванні вторинних прийменникових одиниць, що охоплюють прийменникові еквіваленти, прийменникові аналоги та ін. Окремо прокоментовані переходи у внутрішньосемантичній системі прийменника на з покроковим віддаленням від ядрової площини.