Кличний відмінок як мовний індикатор увічливої адресатності - Алла, Болотнікова; Юлія, Гунченко (Лінгвістичні студії, 2020)
У статті розглянуто комунікативно-прагматичні особливості вживання кличного відмінка як мовного індикатора вираження категорії ввічливості в українській мові. Доведено, що кличний відмінок виражає значення привернення й підтримання уваги. Обґрунтовано вживання кличного відмінка, зумовленого реалізацією стратегій позитивної й негативної ввічливості та комунікативно-прагматичними пресупозиціями. Окреслено, що кличний відмінок є особливим засобом репрезентації адресата: демонстрування поваги та респекту, а та - кож солідарності, паритетності, доброзичливості, щирості, емоційності та інтимності.