Дослідження живого мовлення. Рец. на монографію: Космеда Тетяна. Лингвокалейдоскоп: процессы живой речи (на материале русского и украинского языков). – Саарбрюккен: Lambеrt Academic Publishing RU 2017. – 308 с.

Автор(и)

  • A. Zahnitko Донецький національний університет імені Василя Стуса (м. Вінниця, Україна)

DOI:

https://doi.org/10.31558/1815-3070.2018.35.28

Анотація

Монографія сучасного славіста Тетяни Космеди є актуальним дослідженням процесів, які відбуваються в живому мовленні, що проектовано на особливості функціонування російської та української мов. Монографія виконана у функційно-комунікативному й когнітивно-синергетичному вимірах. Аналіз узусно маркованих та оказіонально мотивованих процесів у досліджуваних мовах, як засвідчує авторка, мають спільні та відмінні тенденції, що зумовлено системою чинників різного статусу – естра- й іинтралінгвальних.

Образне найменування монографії досить влучно відбиває її побудову й концепцію: авторка намагалася описати активні мовні процеси, які «калейдоскопічно» відображають мовну дійсність, але «намальовані картинки» витворюють певну цілісність і системність, що підтверджувано функційно-коммунікативним навантаженням таких процесів.

Біографія автора

A. Zahnitko, Донецький національний університет імені Василя Стуса (м. Вінниця, Україна)

доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент
НАН України, завідувач кафедри загального та прикладного мовознавства і слов’янської філології

##submission.downloads##

Номер

Розділ

РОЗДІЛ VIII. Хроніки / Рецензії й анотації